|
Sterilizarea animalelor de companie
CE ESTE STERILIZAREA SI CE PRESUPUNE ACEASTA
SFATUL MEDICULUI
Avantajele sterilizarii:
- Reduce riscul aparitiei tumorilor mamare
- Impiedica aparitia tumorilor ovariene si a piometrului
- Impiedica aparitia cancerului testicular
- Previne aparitia problemelor de prostata
- Elimina neplacerile cauzate de manifestarea comportamenului sexual (marcarea teritoriului etc.)
- Animalele sterilizate traiesc mai mult! |
|
E bine sa sterilizam animalele? Cand?
Conform celor mai recente si ample studii medicale:
- Tumorile mamare sunt de 3 ori mai frecvente la catea decat la femeie. Dintre tumorile mamare, sunt maligne 53% la catea si 90% la pisica.
- Fata de catelele nesterilizate, catelele sterilizate inainte de primele calduri (care apar la varsta de 7-9 luni) au un risc de cancer mamar redus de 200 de ori, iar catelele sterilizate dupa primele calduri au un risc de cancer mamar redus de 12,5 ori.
(sursa: The Merck Veterinary Manual, Eighth Edition, 2003, Whitehouse Station, NJ, USA)
In plus, sterilizarea prin ovariohisterectomie (eliminarea ovarelor si a uterului) elimina complet riscul de aparitie a cancerului ovarian sau a piometrului (puroi in uter). Piometrul este o boala frecventa la femelele nesterilizate, este dificil de diagnosticat in stadiile initiale si prezinta risc letal in stadiu avansat.
In concluzie, cel mai bine pentru sanatatea unei femele, catea sau pisica, este sa fie sterilizata la o varsta intre 3 si 6 luni (dupa imunizare si inainte de primele calduri).Studiile recente indica o varsta recomadata similara si pentru sterilizarea masculilor.
Sterilizarea timpurie nu are efecte negative asupra sanatatii. Efectele secundare ale sterilizarii prepuberale sunt minore: pe de o parte organele genitale externe isi reduc marimea, iar pe de alta parte cresterea oaselor lungi se prelungeste uneori cateva luni.
Exista si alte avantaje importante ale sterilizarii:
(vezi si http://www.nafacares..org/Spay_Neuter/why_spay_neuter.htm)
- la motanii castrati, reducerea bulbului penian face ca riscul aparitiei blocajului uretral sa fie mai mic decat la cei necastrati.
- masculii de caine castrati sunt feriti de bolile prostatei, care apar mai ales la varsta inaintata.
- masculii castrati sunt feriti de riscul aparitiei cancerului testicular.
- exista o corelatie demonstrata statistic intre starea de animal sterilizat si un nivel redus al agresivitatii. Este adevarat ca sterilizarea in sine nu rezolva automat si sigur probleme de comportament ale unui animal, acestea se trateaza prin efort de dresaj si educare. Dar este cert, verificat statistic, ca incidentele cu oameni muscati de caini implica in 6 cazuri din 10 caini nesterilizati. (Vezi, de pilda, http://www.nafacares.org/Dog%20Stuff/dog_bite_statistics.htm)
- statistic, durata de viata creste semnificativ la animalele castrate.
(Reprodus de pe http://www.ortovet.ro cu acordul dr. Liviu Gaita.)
Sterilizati animalele cu stapan!
Cainele sau pisica se castreaza sub anestezie si NU SIMT NICIO DURERE. Dupa operatie se refac repede, in 2-3 zile.
In schimb, la fatare, cateaua sau pisica nu sunt asistate medical (in cele mai multe cazuri) si nu sunt anesteziate, nascand IN CHINURI. Unii pui mor la nastere sau mama poate ramane cu prolaps (cu uterul afara). Apoi se pune problema evolutiei lor: cateaua sau pisica va trebui sa ii hraneasca, acest lucru o va epuiza din punct de vedere fizic, iar pe dumneavoastra din punct de vedere financiar - va trebui sa sustineti femela si puii cu vitamine si mancare de o calitate superioara.
Pe urma vine marea intrebare si problema. Ce faceti cu puii intr-o lume cu foarte, foarte multi catei si pisici? Nu-i vrea nimeni si nu doriti, desigur, sa-i tineti pe toti in casa. Se vor mari, vor avea nevoie de mai multa mancare decat cea asigurata de mama lor. Poate veti arunca puii intr-o punga stransa la gura, dis-de-dimineata, la ghena, sau intr-o piata, sau in poarta altcuiva, sau pe o sosea cu trafic mult. In felul acesta ati sporit numarul animalelor fara stapan de pe strada, un pericol pentru societate sau victime ale acesteia (hingheri, accidente, otraviri, masini).
STIATI CA CELE MAI MULTE ANIMALE DE PE STRADA SUNT PUII ANIMALELOR CU STAPAN ARUNCATI PE STRADA?
Sterilizati animalele fara stapan!
Este foarte important sa sterilizati orice caine sau pisica fara stapan de langa casa dumneavoastra. Chiar daca nu sunt ale dumneavoastra.! Puteti astepta mult si bine sa o faca altcineva in locul dumneavoastra, timp in care animalele se vor inmulti si in loc de 2 veti avea 10! Odata aparuti puii, apar si problemele: prea multe animale care deranjeaza vecinii, pui bolnavi care trebuie dusi la doctor, bani cheltuiti in plus pentru mancare si finaluri nefericite, in care acestia mor calcati de masini, de otrava sau sunt luati de hingheri. Este mai usor sa aveti grija de 2-3 animale decat de zeci.
APELAND LA ASOCIATIILE DE PROTECTIE A ANIMALELOR SE REZOLVA PROBLEMA?
In general, nu. Asociatiile din Romania au prea putini bani sa intervina in sterilizarea lor. Comunele nu au asociatii, majoritatea oraselor nu au asociatii si acolo unde sunt, de exemplu in Bucuresti, asociatiile pot avea domenii de activitate fara conexiune cu sterilizarea: pot sa se ocupe doar de un adapost, sa transporte animale, sa le caute stapan etc.
Exista cateva orase si zone din tara unde functioneaza programe de sterilizare a cainilor si pisicilor, unde puteti primi ajutor in acest sens. Daca aflati de actiuni de genul acesta, implicati-va! Duceti la sterilizat cat mai multe animale.
Va multumim!
|